Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

De Hazelaar bloeit

De Hazelaar bloeit

De Hazelaar bloeit met gouden staartjes

De Hazelaars staan al een tijdje in bloei en wie er een neus voor heeft voelt dat miljarden stuifmeelkorrels door de lucht zweven.

De frisse gele trossen aan de nog kale bomen trekken volop de aandacht. Er zit altijd een grote spreiding in het moment waarop hazelaars voor het eerst in bloei komen en we kunnen dan ook bloeiende exemplaren naast uitgebloeide aantreffen.  Een hazelaar bloeit wanneer de katjes (mannelijke bloemen) helemaal uitgestrekt zijn. De mannelijke katjes die ze produceren blijven niet onopgemerkt. Ze lichten bijna op in de zon tijdens het prachtige februari zonnetje. Maar waar zijn de vrouwelijke bloemen eigenlijk?

Ver hoef je niet te zoeken, want de Hazelaar is eenhuizig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten dus aan dezelfde struik. Als je heel dicht bij de takken van een bloeiende hazelaar gaat staan zie je deze bloemetjes pas. Dan blijken op dezelfde takken waaraan de katjes hangen ook kleine rozerode bloemen te zitten. Wachtend op een aanwaaiende stuifmeelkorrel, want de Hazelaar is een windbestuiver. Dat maakt de bevruchting tot een toevalsproces. Hier geen insecten die efficiënte koeriersdiensten verzorgen en dus ook geen grote opvallende bloemen om die insecten te lokken.

De Hazelaar bloeit met gouden staartjes

De kans voor een stuifmeelkorrel om op deze wijze een stamper te bereiken is klein. Heel klein. Toch komt het met de voortplanting goed dankzij de enorme stuifmeelproductie van dit soort windbestuivers. Naar schatting kan één Hazelaar tot wel 600 miljoen stuifmeelkorrels produceren. Het aantal te bevruchten zaadknoppen van zo’n zelfde boom is maar een fractie daarvan. Er zijn namelijk veel minder vrouwelijke bloemen en bij Hazelaars heeft elke stamper slechts één zaadknop. De aanleg daarvan kost de plant veel energie en verspilling is niet gewenst. Verspilling is er toch al door de overmaat aan stuifmeel. Windbestuiving werd daarom in evolutionair opzicht vaak als primitief beschouwd. Planten waar bestuiving door dieren tot stand wordt gebracht, kunnen hun energie immers effectiever besteden. Toch heeft DNA-onderzoek aannemelijk gemaakt dat windbestuivers in de evolutie diverse malen uit dat soort geavanceerde bloemen zijn voortgekomen. De Hazelaar doet het zo gek nog niet.

Bron: www.naturetoday.com