Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

Determineren makkelijk(er)

Determineren makkelijk(er)

Menigeen maakt inmiddels gebruik van ObsIdentify, PlantSnap of één van de vele andere apps om het determineren wat makkelijker te maken. De kritische florist heeft bij het gebruik ontdekt dat de apps nogal wat “fouten” maken en de resultaten aan de hand van het fotomateriaal niet altijd betrouwbaar zijn. Hoe goed je de foto of meerdere foto’s ook maakt. Zelf opzoeken en/of determineren blijft dan de enige optie om alsnog tot de juiste soortnaam te komen.

Determineren

Maar wat nou als je één van de (duurdere) standaardwerken niet hebt en/of niet wilt aanschaffen? Of je hebt zo’n moeite met het taalgebruik ervan. Of je hebt ze thuis liggen en je wilt onderweg toch echt per-sé weten hoe het twijfelgeval waar je oog op viel heet? Voor deze en vele andere denkbare gevallen heeft Floron de online determinatie gepubliceerd. Kijk maar eens op https://verspreidingsatlas.nl/determinatie Online, dus je hebt er wel een internet verbinding voor nodig.

Standaard staat de mossensleutel geselecteerd en dat kun je helemaal bovenin je scherm aanpassen:
determineren met https://verspreidingsatlas.nl/determinatie

De pagina begint met een heldere uitleg over de werkwijze. Hoe meer kenmerken je kunt invullen, des te sneller en zekerder kom je bij het juiste resultaat.

Kiemplanten

Dan kom je ook nog van alles tegen dat bloem noch vrucht heeft en je kunt niet wáchten tot er een stengel aan komt. Dan kan het  boekje “Onkruid herkennen. Wordt het wat of moet het weg?” van Henk Glas, Kosmos Uitgevers uitkomst bieden. Een boekje dat mij werd aangeraden door een ervaren florist die dagelijks de stadsflora van Den Haag en Rijswijk afstruint.

Andere doelgroep

Helemaal trots meldde ik mijn nieuwe aanwinst en wat blijkt? Het boek is echt al oud, eerste druk stamt al uit 1976, maar opnieuw uitgegeven. Mooi om te zien hoe een handzaam boekje dat aanvankelijk alleen in kringen van de landbouw en openbaar groen werd gebruikt zijn weg naar een andere doelgroep heeft gevonden. En jammer te moeten constateren dat de bestrijding van de akkeronkruiden zo doelmatig is geweest dat we nu reservaten aan moeten leggen om akkeronkruiden te bewaren. Maar dat terzijde.

Veel nuttige informatie

De geheel herziene elfde editie bevat meer foto’s, elke plant wordt afgebeeld als kiemplant en mogelijke verwarringen met gelijkende planten worden genoemd. De beschrijvingen zijn duidelijk en er worden tal van handige veldkenmerken genoemd. Het boek heeft geen determinatiesleutel, maar wel een handig overzicht om snel op kiemplant te zoeken. Bovendien geeft de auteur nuttige informatie over hoe schadelijk of lastig de plant kan zijn, of juist mooi als tuinplant of nuttig voor vogels en/of insecten.

Het boek gaat ongetwijfeld bij vele, zo niet alle, inventarisaties met me mee.

Tekst: Anne Marie Beeke