Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

Duinvogelmuur

Duinvogelmuur

Duinvogelmuur duikt op in de steden

Lange tijd werd verondersteld dat Duinvogelmuur zich alleen ophoudt in kustduinen en rivierduinen. Hier dankt de plant ook zijn naam aan! Inmiddels is dit al lang niet meer zo en duikt ze op in steden en dorpen. Hier groeit ze op allerlei open zandige voedselrijke plaatsen met volop zon.

Zichtbaar in april

Vooral in de maand april is de Duinvogelmuur goed zichtbaar, in de loop van mei is er meestal al weinig meer van over over. Waarschijnlijk kennen we soorten die sterk op dit plantje lijken eigenlijk best goed (Vogelmuur en Heggenvogelmuur)     

Kenmerken Duinvogelmuur

Gelukkig zijn er een aantal heldere kenmerken die haar onderscheiden. De Duinvogelmuur is duidelijk de kleinste van de drie soorten. Dit zowel in bladen, kelkbladen, meeldraden (1-3) als in zaden. Meest opvallende kenmerk is het nagenoeg ontbreken van kroonbladen, de plant lijkt dan ook nauwelijks of niet te bloeien. Als laatste opvallende kenmerk is er de kleur van de bladen die niet frisgroen is, maar meestal bleekgeel, net of het plantje al is vergaan.

Met de maand april net aangevangen zijn we dan ook benieuwd of jullie deze plant wat vaker gaan zien. Voor een streeplijst ook een mooie  toevoeging.

Tekst: Johan van Laerhoven