Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

Exoten in opmars

Exoten in opmars

In de nieuwsbrief van mei 2017 stond  Rob Vereijken stil bij het onderscheid tussen de verschillende Duizendknopen. Vandaag wil ik wat verder ingaan op de effecten die deze duizendknopen veroorzaken omdat hun toename zeer explosief van aard is. Je hoeft maar even op de fiets te springen en je komt deze invasieve exoten in grote getale tegen in eigen omgeving.

Afgelopen week liep ik door een van de pareltjes van ons district, het landgoed Valkenberg. Tot mijn schrik zag ik dat ook daar de Japanse Duizendknoop aardig aan het woekeren is geslagen.  Op zo’n plek verdwijnt dan automatisch de bijzondere beekvegetatie en lopen ook andere plekken aan de beek gevaar: de inheemse soorten worden verdrongen waardoor de biodiversiteit in het gedrang komt en het natuurlijk evenwicht tussen plant en dier wordt verstoord. Zeker op deze plek een forse aderlating voor de natuur.

Vandaag kwam ik in de voorbereiding op de midzomerplantenjacht, de Sachalinse duizendknoop tegen die over een lengte van zeker 50 meter staat langs de Donge in de wijk Koolhoven (Reeshof)

Ondanks vele pogingen zijn er tot op dit moment weinig bestrijdingswijzen effectief gebleken om de opmars van deze invasieve exoten te keren. De groeikracht maakt dat ze ondanks maaien of  kappen weer snel uitlopen en zich verder uitbreiden. Toch gloort er wat licht aan de horizon. In de loop van 2017 werd er in Friesland geëxperimenteerd met bestrijding door middel van heet water. Met een temperatuur van 120 graden Celsius werden zowel plant als wortelstokken aangepakt met een zeer bemoedigend resultaat. Na een aantal behandelingen bleek de plek schoon. Dit experiment heeft op meerdere plaatsen in Nederland al navolging gekregen met een positief resultaat.

Tekst: Johan van Laerhoven

Afbeelding: Verspreidingsatlas.nl

invasieve exoten als de Sachalinse  duizendknoop bedreigen het evenwicht tussen plant en dier

Sachalinse duizendknoop. Foto: Peter Meininger. Bron: Verspreidingsatlas.nl