Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

Kamferalant rukt op

Kamferalant rukt op

Kamferalant

De Kamferalant – Dittrichia graveolens is een nogal zeldzame plant  in de Nederlandse flora die oorspronkelijk uit midden en zuid Europa komt. In 1938 werd deze geel bloeiende composiet voor het eerst in Nederland vastgesteld. Zijn naam dankt de plant aan de geur (kamfer) die de blaadjes opleveren door ze te kneuzen.

Verdwenen en teruggekeerd

Na de eerste waarneming midden vorige eeuw verdween de plant weer om daarna  opnieuw op te duiken in 1994.  Vervolgens namen de meldingen sterk toe na de eeuwwisseling. Opvallend hierbij is dat de plant zich bijna uitsluitend vertoont in bermen langs de snelweg (vaak de middenberm !)  Men gaat er dan ook vanuit dat de plant zich via de Duitse snelwegen naar Nederland heeft verspreid. Hier valt wat voor te zeggen aangezien de plant zich bijna helemaal beperkt  tot de wegen in het oosten en het zuidoosten van het land.

Kamferalant-bloem

Kamferalant. Bron: Wilde-planten.nl Foto: Gertjan van Mill

Kamferalanten in de file

Recentelijk is de plant ook opgedoken in ons district. De eerste vondsten dateren uit 2013  langs de A58 bij Tilburg waar deze de provinciale weg met Hilvarenbeek kruist. Afgelopen najaar (september) viel mijn oog op deze plant en bleek ineens massaal te zijn opgeslagen langs de A58 rond Tilburg.  Op mijn werkroute richting Best bleek de plant een enorme verspreiding te hebben bereikt. Zou dit door de warme zomer komen? Onderzoeken van de situatie is een hachelijke onderneming aangezien de plant zich bijna uitsluitend tot de snelwegbermen beperkt.  Zo zie je maar soms loont het om in de file te staan!

Tekst: Johan van Laerhoven