Midden-Brabant
info@floronnoordbrabantbaronie.nl

Liggende Ganzevoet, een rare kostganger

Liggende Ganzevoet, een rare kostganger

Liggende ganzenvoet, een rare kostganger in Tilburg

De stad heeft rare kostgangers blijkt maar weer eens. Afgelopen zomer werd een Liggende ganzevoet – een zeldzame plant – midden in het centrum van Tilburg gevonden. Deze warmte minnende pionier van stikstofrijke bodems in verstoorde milieus is oorspronkelijk afkomstig uit AustraliĆ« en Nieuw Zeeland (ingeburgerd tussen 1975-1994)

Hoe komt een Liggende ganzevoet midden in Tilburg?

Deze plant komt meestal voor op droogvallende strandjes langs de grote rivieren. Zo nu en dan duikt ze echter op in de stad. Dit betreft dan ruderale stenige plaatsen zoals parkeerplaatsen, spoorwegemplacementen en braakliggende terreinen. Dit exemplaar hier bevindt zich echter midden op de stoep.

Gerommeld

Langzaam begon er bij mij een lichtje te branden. In het recente verleden is er hier nogal gerommeld om de uitstraling van de straat meer grandeur te geven door nieuwe bestrating aan te leggen. Met het opbrengen van nieuw zand en tegels is blijkbaar ook aan de voorwaarden voor de Liggende ganzenvoet voldaan. De vraag is natuurlijk hoe lang een pionier het volhoudt als het rommelen voorbij is.

Tekst: Johan van Laerhoven